Hur fungerar det med trådlöst internet?

Föreningen ansvarar inte för något trådlöst internet, utan det är antingen du själv som måste ordna det (om du har internet genom fibernätverket) eller Com Hem (om du fortfarande har internet genom Com Hem).

Om du vill ha trådlöst internet genom nya fibernätverket måste du alltså ha en trådlös router. Du kan inte använda den du kanske har kvar från Com Hem. Trådlösa routers finns i olika prisklasser, men när fibernätverket installerades 2018 rekommenderades en modell som heter D-link DIR-882. Den ger en mycket bra täckning, om man inte placerar den fel och kostade då ca 1300 kr.

Den trådlösa routerns täckning beror alltså på dess prestanda, men också på var man placerar den. Signalen har svårt att passera metallföremål och genom tjocka väggar. I lägenheterna som är under 50 kvm finns troligen inga riktigt tjocka väggar som ställer till problem. I de större lägenheterna kan de dock göra det och där är det därför extra noga att fundera på var tjänstedelaren, och routern, ska sitta.

Hur kan jag se på tv i lägenheten?

Vi har installerat ett fibernätverk från Stockholms stadsnät i huset, men tv kommer även i fortsättningen att levereras också av Tele2.

Om du vill kan du alltså koppla tv:n till tv-uttaget och få tv genom Tele2. Det är nog det enklaste sättet. Basutbudet av kanaler där ingår i avgiften eller hyran.

Om man är intresserad går det dock att köpa till tv-paket via fibernätet. Kontakta Stockholms stadsnät för mer information om detta:
Stockholms stadsnäts kundtjänst
telefon 08-50 12 20 10
e-post 

Om du ska titta på tv via fibernätet rekommenderas att koppla tv:n med kabel (inte trådlöst).

Hur fungerar fibernätverket?

Alla hushåll har internetuttag för fiberbredband via Stockholms Stadsnät. Fiberbredbandet ska ha en (teoretisk) hastighet på 1000 mbit upp och ned.

Gör så här för att börja

Du som är bostadsrättsinnehavare kan använda uppkopplingen  direkt. Det enklaste sättet är att koppla in en nätverkskabel i uttag 1 eller 2 i internetuttaget du fått installerat och andra änden i din dator eller i din router.

Om du är hyresgäst måste du anmäla att du vill använda uppkopplingen till styrelsen.

Support

Har du frågor om det fiberbredbandet: kontakta Stockholms Stadsnäts kundtjänst.

På Stockholms Stadsnäts webbplats finns installationsguider och även svar på vanliga frågor om bredbandet, WiFi, TV, telefoni och annat som rör bredbandet.

Stockholms stadsnäts kundtjänst

telefon 08-50 12 20 10
e-post

Webbplats

www.stockholmsstadsnat.se

Får jag sätta upp markis och vad är reglerna i så fall?

Markiser är tillåtna efter föranmälan till styrelsen. Så här ser reglerna kring färg och montering ut:

  • Markiser och insynsskydd måste vara i en mörkt grön färg i färgkod NCS 7020-G10Y. Vid tidigare beställningar har tyget varit av fabrikatet Sandatex och tygnummer 7.
  • All håltagning och montering på fasaden och måste genomföras fackmannamässigt med fullt fuktskydd.
  • Eluttag och belysning får monteras – efter föranmälan till styrelsen – enligt enhetlig modell och placering beslutad av styrelsen. Allt elarbete måste utföras av fackman.
  • Om regnskydd beställs till den hoprullade markisen ska det vara i svart plåt.

Göra rent fettfiltret i köksfläkten

Varför måste jag ha ett rent filter i min fläkt?

När man lagar mat blir filtret i köksfläkten smutsigt och flottigt, vilket innebär att filtret behöver rengöras eller bytas med jämna mellanrum. Det är den boendes ansvar, både hyresgästers och bostadsrättsinnehavares, att hålla koll på detta.

Filtrets uppgift är att stoppa fettet och finns det inget filter kan elektroniken i fläkten gå sönder. Vill det sig riktigt illa kan det samlade fettet i kanalerna även fatta eld. Det är med andra ord viktigt att ha ett rent filter i sin köksfläkt.

Hur gör jag rent filtret?

Både filtret och kassetten som filtret sitter i ska göras rent. Du gör så här:

  1. Plocka ner kassetten och ta ur filtret från kassetten.
  2. Diska av kassetten.
  3. Lägg filtret i hett vatten med diskmedel.
  4. Torka rent plattan i fläkten innan du sätter tillbaka filterkassetten
  5. Filtret ska vara torrt innan du sätter tillbaka det i kassetten.

Köpa nytt filter

Nya filter finns att köpa på exempelvis Wirströms färghandel på Folkungagatan för cirka 50 kronor.

Frågor

Om du har några frågor kring fläktens funktion eller hur man tar ner filtret kontaktar du någon i fastighetsgruppen via

Hur sköter jag om köksfläkten?

Det finns en fläkt i varje lägenhet som är igång hela tiden och suger gammal luft från bad och kök för respektive lägenhet.

Om du inte har bytt ut din fläkt har du troligen en Villavent/Essvent-fläkt som sitter bakom kryddhyllan i köket. Köksfläktens fläkthjul bör rengöras minst en gång per år.

Så här gör du rent fläkthjulet

  1. Inga verktyg krävs för montering eller demontering av fläkthjulet. Var försiktig så att det inte kommer till skada.
  2. Kryddhyllan sitter på gångjärn, så den går att öppna som en kökslucka.
  3. Bryt strömmen, dra ur stickkontakten och snabbkopplingen till spiskåpan.
  4. Lyft av fläktlocket genom att lossa spännet.
  5. Öppna det snäckformade locket.
  6. Lossa fläkthjulet: håll fast motorns rotor och vrid fläkthjulet medurs ur sin bajonettfattning.
  7. Fläkthjulet kan diskas i maskin eller för hand.
  8. Sätt på fläkthjulet: håll fast rotorn och vrid fläkthjulet i sin bajonettfattning moturs till sitt ändläge. Se till så att det hamnar rätt och snurrar helt jämnt.
  9. Stäng locket och lyft tillbaka fläktlocket.
  10. Anslut snabbkopplingen och stickkontakten.

Byt ut fettfiltret i kökskåpan

I köksfläktens kåpa sitter ett fettfilter. Detta bör rengöras eller bytas ut med jämna mellanrum. Hur ofta detta bör göras beror bland annat på hur mycket mat du lagar, men kanske varannan månad kan vara en bra tumregel.

Diska fettfiltret med ordentligt med diskmedel så att fettet löses upp, eller köp helt enkelt ett nytt och byt ut det smutsiga. Ett nytt filter kostar under hundralappen och finns till exempel i järnhandeln.

Obs!

  • Fläkten får inte stängas av annat än vid rengöring och service.
  • Bryt alltid strömmen innan rengöring och service av fläktaggregatet.
  • Risken för brand, onormalt slitage och ljud ökar om fläkten inte sköts enligt anvisningen.

Hur fungerar lägenhetens ventilation?

Lägenheterna i vårt hus har ett så kallat frånluftssystem. Det innebär att det finns en fläkt i varje lägenhet (normalt sett sitter den  bakom kryddhyllan i köket) som är igång hela tiden och suger gammal luft från bad och kök för respektive lägenhet. Friskluft tas in via friskluftsventiler som sitter i ovankanten av fönstren.

Ni som idag har en sån kryddhyllefläkt bör inte byta ut den utan att tala med fackman. Fläkten ventilerar både köket, WC/dusch och är själva grundventilationen i hela lägenheten. Föreningen äger och förvaltar fastigheten, men bostadsrättsinnehavaren ansvarar för att funktionen av ventilationen upprättshålls.

Vid en OVK-besiktning (obligatorisk ventilationskontroll) kan bostadsrättsinnehavaren få ventilationen underkänd p.g.a. felaktig installation eller dåligt skött underhåll och blir då skyldig att åtgärda felaktigheter på egen bekostnad.

Fläkten och kökskåpan ska också rengöras ett par gånger per år för att funktionen ska upprätthållas och för att ventilationen inte ska skadas.