Värme och ventilation

Lägenheterna i fastigheten ventileras med ett fläktaggregat som normalt sitter bakom kryddhyllan i köket. Fläkten ventilerar både badrum och kök och ser till att lägenheten har en bra luftkvalitet. För att hålla en god inomhusmiljö och undvika fuktproblem ska fläkten alltid vara påslagen. Frisk luft sugs in genom ventilerna som sitter ovanför fönstren och dålig luft sugs alltså ut genom fläkten.

För att inte skapa obalans i systemet så är det viktigt att inte regelmässigt ha fönster öppna på glänt. Det gör att din dåliga luft istället sugs in hos dina grannar. Om du vill öka på ventilationen och få in mer friskluft i din lägenhet, t.ex. om du röker, måste du istället sätta köksfläkten på en högre hastighet. Det kommer göra att mer friskluft sugs in i din lägenhet utan att din dåliga luft hamnar hos dina grannar!

Att hålla värme i fastigheten är föreningens största driftskostnad och vi försöker hitta en bra balans mellan inomhustemperaturen och kostnaden. Värmesystemet reglerar därför vilken värme som går ut elementen, värmen kan därmed ”vara på” även om elementen är kalla, med följden det är ”tillräckligt” varmt i lägenheten. Både termostaten i lägenheten och styrsystemet för värmen i hela huset justerar hela tiden flödena för att få optimal värme till så låg kostnad som möjligt för föreningen och dess medlemmar. I föreningen strävar vi efter att man helst ska ha minst 20 grader i lägenheten, men i perioder eller i vissa delar av lägenheten kan man få acceptera lite lägre.

Du bör själv lufta dina element och handdukstorken i badrummet då och då. Behovet är störst på hösten när elementen gått på låg nivå eller varit helt kalla en tid.